KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wypoczynek letni w Burzeninie 2016

Tegoroczny wypoczynek letni organizowany przez Miejski Ośrodek Kultury, dzieci z Miasta  i Gminy Koluszki spędziły w Ośrodku Wypoczynkowym „Sportowa Osada” w Burzeninie. Z  wypoczynku skorzystało aż 170 najmłodszych mieszkańców naszej gminy. Wyjazd podzielony był na 2 turnusy trwające po 5 dni.

Wypoczynek upływał w bardzo miłej i przyjaznej atmosferze. Wychowawcy zapewnili uczestnikom atrakcyjne zajęcia oraz bezpieczeństwo podczas całego pobytu. O kondycję fizyczną uczestników dbali wychowawcy pan Krzysztof Gicel, Witold Sikorski i Roman Miksa, którzy codziennie prowadzili gimnastykę poranną oraz organizowali różnego rodzaju turnieje sportowe zarówno dla dziewcząt jak i dla chłopców.
Dzieci mogły wykazać się umiejętnościami w wielu dyscyplinach sportowych. Rozgrywane były między innymi mecze piłki nożnej, siatkówki plażowej i unihokeja. Dzieci grały także w krykieta oraz zmagały się dzielnie w wieloboju sportowym.

Każdy uczestnik podczas pobytu w Burzeninie mógł rozwijać swoje zainteresowania i pasje. Na warsztatach plastycznych prowadzonych pod opieką pani Małgorzaty Gicel dzieci rozwijały swoje zamiłowania plastyczne. Poznały nowe techniki plastyczne takie jak quiling czy orgiami.

Dzieci bardzo chętnie uczestniczyły w zajęciach muzycznych prowadzonych przez panią Małgorzatę Szymczak i Panią Małgorzatę Marczyk

W każdym z turnusów odbyło się ognisko oraz pogodne wieczorki podczas, których dzieci wraz z wychowawcami dokonywały prezentacji swojej grupy. Przedstawiały nazwę grupy, plakaty z nią związane, piosenki i okrzyki. W dalszej części dzieci śpiewały przy dźwiękach gitary piosenki biesiadne, uczyły się pląsów i różnego rodzaju zabaw.
Ogromnym zainteresowaniem zarówno wśród chłopców jak i dziewcząt cieszyła się dyskoteka,  na której wszyscy wspólnie się bawili.
Prawie wszyscy uczestnicy skorzystali z parku linowego, a młodsze dzieci chętnie bawiły się na placu zabaw.

Pod koniec każdego turnusu odbyło się uroczyste zakończenie podczas, którego wręczone zostały nagrody za wyniki osiągnięte w konkurencjach sportowych, konkursach plastycznym i tanecznym oraz w konkursie czystości. Rozdane zostały także nagrody i dyplomy dla super kolonistki i super kolonisty oraz  nagrody za wzorową postawę kolonisty przyznane przez poszczególnych wychowawców.

W czasie wypoczynku letniego były  prowadzone działania edukacyjno- profilaktyczne, które  miały na celu kształtowanie  w dzieciach  postaw  społecznych, których głównym celem była negacja  spożywania alkoholu, używania narkotyków i innych substancji psychoaktywnych – gdyż są  one czynnikiem  wpływającym na zwiększenie  ryzyka występowania różnego rodzaju patologii społecznych.

Dzieci uczestniczyły w pogadankach dotyczących bezpiecznego wypoczynku letniego szczególnie nad wodą , kontaktów z osobami obcymi oraz zasadami zachowania się w sytuacjach trudnych, w czasie burzy, wycieczki pieszej, a także bezpiecznego korzystania z parku linowego gdzie również dzieci były odpowiednio przeszkolone i przygotowane .

Zajęcia sportowe uczyły pokojowego rozwiązywania konfliktów, oraz rywalizacji „fair play”, a także radzenia sobie ze stresem oraz sztuki negocjacji i przekonywania do własnych racji bez użycia agresji.