KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

"KADROWANIE HISTORII" w Sali Muzealnej MOK w Koluszkach

Spotkania traktujące o historii zarówno lokalnej, jak i powszechnej na stałe wpisały się w działalność Sali Muzealnej w Koluszkach. 27 lutego 2020 r. odbyło się spotkanie „Kadrowanie Historii” zorganizowane przez Miejski Ośrodek Kultury w Koluszkach, za którego przygotowanie spotkania odpowiedzialni byli Adrian Kut oraz Damian Polny.

Po raz drugi podjęto temat operacji łódzkiej 1914 roku. Przypomnijmy, że na poprzednim spotkaniu (28 listopada ubiegłego roku) głos zabierali Dominik Trojak, Paweł Siedlik, Piotr Łyszkowicz oraz Adrian Kut. Pomimo prawie 3 godzinnego spotkania tematu nie udało się wyczerpać. Tym razem wykład dotyczący przebiegu oraz ciekawostek operacji łódzkiej wygłosiła prof. Jolanta Daszyńska z Instytutu Historii Uniwersytetu Łódzkiego. Poznaliśmy historię użytych pod Koluszkami: pociągu pancernego, samochodów opancerzonych oraz lotnictwa. Następnie głos zabrał dr hab. Paweł Siedlik – reżyser oraz wykładowca Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi mówiąc o kulisach powstawania filmu „1914. Zanim opadły liście…”, którego projekcja była następnym punktem spotkania. W między czasie wyświetlane były fotosy z planu filmowego wspomnianego filmu autorstwa prof. Tomasza Komorowskiego. Uczestnicy wydarzenia całkowicie zapełnili Salę Muzealną po brzegi. W trakcie spotkania można było skosztować ciasta oraz herbaty z oryginalnego rosyjskiego samowara.

Ciesząc się z zainteresowania mieszkańców tematami historycznymi Miejski Ośrodek Kultury planuje kolejne spotkania w tej tematyce. Najbliższe odbędzie się pod koniec marca i dotyczyć będzie Talvisoty, czyli mało znanej wojny fińsko-radzieckiej z przełomu 1939 i 1940 roku. Wszystkim dotychczasowym uczestnikom dziękujemy za obecność i zapraszamy na następne wydarzenia.