KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

DOŻYNKI GMINNE 2016

           W niedzielę 11 września odbyły się w Koluszkach „Gminne Dożynki” z udziałem przedstawicieli sołectw naszej gminy oraz władz powiatu i gminy: burmistrza Koluszek Waldemara Chałata, przewodniczącej Rady Miejskiej w Koluszkach oraz Andrzeja Opali, starosty powiatu łódzkiego- wschodniego wraz z przewodniczącym Rady Powiatu Sławomirem Sokołowskim. Gościem honorowym Dożynek była wicemarszałek województwa łódzkiego i Ambasador Koluszek, poseł na Sejm RP i poseł Europarlamentu minionych kadencji, Joanna Skrzydlewska, a także dziekan dekanatu koluszkowskiego, ksiądz Krzysztof Nowak. Po mszy świętej w kościele pod wezwaniem Niepokalanego Poczęcia N.M.P w Koluszkach uszeregował się korowód, który przemaszerował do Parku Miejskiego, gdzie burmistrz Waldemar Chałat  wraz ze starostami tegorocznych dożynek: Jarosławem Kłosińskim i Ewą Freligą przyjęli chleby od sołtysów poszczególnych sołectw. Po okolicznościowych przemówieniach rozpoczęło się świętowanie.

         Jak zawsze, tak i tym razem korowód dożynkowy ubarwił swoją obecnością Klub Motocyklowy „Bizon”. Każdy mógł się posilić przy kuchni polowej Ochotniczej Straży Pożarnej z Koluszek.  Rozegrano kolejny „Pięciobój Sołtysa” o Puchar Antoniego Tomczyka, który w tym roku wygrał sołtys Jeziorka, Rafał Karpiński.

            Głównym akcentem był koncert w wykonaniu Haliny Młynkovej, która zaprezentowała gównie swój nowy image artystyczny, ale nie zabrakło także utworów, z którymi najbardziej jest kojarzona, czyli muzyki folkowej. W godzinach wieczornych wystąpił zespół „White Duck” z coverami klasyki muzyki rozrywkowej, jazzowej i rockowej, przy dźwiękach której zebrana publiczność świetnie się bawiła. Dodatkowej energii dodawała solistka, Sylwia Wysocka, której uroda jest równie godna podziwu, co możliwości wokalne na scenie.  W międzyczasie oklaskiwaliśmy Piotra Petrykowskiego w jego disco polowych coverach. Nie da się zaprzeczyć, że ten rodzaj muzyki można śmiało nazwać fenomenem.  Nikt się nie chce do disco polo przyznać, a mimo to przy tych dźwiękach bawi się zawsze najwięcej publiczności. Co oczywiście nie oznacza, że ilość zawsze idzie w jakość, choć w przypadku interpretacji muzycznej Piotra Petrykowskiego można mówić tylko o najwyższej jakości. Nie zabrakło występu miejscowych zespołów folklorystycznych oraz koncertu Orkiestry Dętej Ochotniczej Straży Pożarnej pod kierownictwem kapelmistrza Adama Kowalczyka. W repertuarze koncertu wysłuchaliśmy klasykę rozrywki.

            Organizatorzy imprezy: Miejski Ośrodek Kultury w Koluszkach oraz Urząd Miejski w Koluszkach składają podziękowania mieszkańcom za udział i wspólne świętowanie dorocznych zbiorów.